Bovenzicht kom met de wintersoep en tevens de pan met soep en op plank ligt ook een deel van ingrediënten
Hoofdgerecht
Hollandse keuken
Vegatarisch
Winter
Soepen

Wintersoep met koolraap, pastinaak, prei en aardappel

Geplaatst op January 30, 2024 door Rob Rollenberg

Bereidingstijd
10m
Kooktijd
30m
Totaal
40m
Personen
4

Wintersoep, ja werkelijk het kan nog net. De laatste bewaargroente en wintergroente stoppen we in deze wintersoep met koolraap, pastinaak, prei en aardappel. Een voedzame maaltijdsoep, waarmee je bij de eerste hap al bijna vol zit. Zo machtig is deze soep, dus. Een broodje erbij hoeft absoluut niet.

Maar de soep is niet alleen voedzaam in de vorm van energie, maar zit ook boordevol met vitaminen. Een goede reden om de wintersoep te eten. En nu kan het nog. Want de lente gaat beginnen. En dan komt er weer een reeks met mooie groente op ons pad.

Portret van Rob Rollenberg
Recept van Rob Rollenberg

Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl

Meer recepten van Rob Rollenberg

Ingredienten
1stukkoolraap
300grampastinaak
300gramaardappel
2stukprei
2stukknoflook
2litergroentebouillon
125mlkookroom
1theelepelkomijnzaad
1theelepeltijm
1eetlepelroomboter
Keukenbenodigdheden
Grote kookpan
Staafmixer
Voedingswaarde (per persoon)*
Energie342.9 kcal
Vet8.5 g
- verzadigd4.5 g
Koolhydraten62.6 g
- suikers8.5 g
Vezels12.3 g
Eiwit7.9 g
* Waardes zijn ter indicatie
Stap
1

Was de koolraap, prei, pastinaak en aardappels schoon

Zijaanzicht van de ingrediënten op een snijplankBovenaanzicht van de ingrediënten op een snijplankWassen van de koolraap
Stap
2

Schil vervolgens de koolraap, aardappels en pastinaak.

Het schillen van de pastinaakSchillen van de aardappelSchillen va de koolraapHet schillen van de koolraapGeschilde aardappel, pastinaak en koolraap
Stap
3

Snij de prei in stukken. De dikte maakt niet heel veel uit, want straks gaat het toch in de blender. Een staafmixer kun je hier natuurlijk ook voor gebruiken.

Afsnijden van het kontje van de preiPrei snijden in ringen
Stap
4

Zet een grote kookpan op het vuur. En doe er wat olie en roomboter bij. Doe daarna de prei met wat zout in de pan.

Smeltende roomboter in de panGesneden prei in de soeppanStoven van de prei
Stap
5

Snij vervolgens de pastinaak, aardappels en koolraap in stukken. Dikte maakt niet uit. En doe de groente geleidelijk in de pan na het snijden. Bak de groente zo'n 5 minuten op laag vuur. Doe ook de teentjes knoflook erbij. Deze hoeft niet gesneden te worden.

Alle groeten zitten in de panPastinaak in de panGestoofde prei, koolraap, pastinaak en aardappelAlle hoofdingrediënten liggen in de panHet bakken van de prei, koolraap, aardappel en pastinaak
Stap
6

Doe de bouillon erbij. Doe ook de komijn en driekwart van de tijm erbij. Wat zwarte peper. En hou de soep zo'n 10-15 minuten tegen de kook aan, totdat de groente zacht zijn.

Roeren in de soepKruiden op theelepel welke in de soep gaatSoep met een laagje van de kruidenToevoeging van peper en zout in de soep
Stap
7

Blender de wintersoep (of gebruik een staafmixer))en doe de kookroom erbij. Proef de soep en breng hem verder op smaak.

Soep in de blender, klaar om aangezet te wordenGladgemaakte soep in blenderKookroom wordt toegevoegd
Stap
8

Dien de wintersoep met koolraap, pastinaak, prei en aardappel op en strooi er nog wat verse tijm over. Eet smakelijk!

Bovenzijde enkel van de soepBovenzicht kom met de wintersoep en tevens de pan met soep en op plank ligt ook een deel van ingrediëntenNog een closeup zijaanzicht van de soep