
Basis tomatensaus recept
Geplaatst op January 21, 2024 door Rob Rollenberg
Tomatensaus, wie kent het niet. In deze basis uitleg laat ik zien hoe je standaard basis tomatensaus maakt voor pasta. Eentje die je gemakkelijk zelf kan maken en ook nog eens gezonder dan de kant-en-klaar sauzen.
Vanuit die basis tomatensaus kun je natuurlijk gemakkelijk de saus met vlees en/of groentes aanvullen tot je een volledige tomatensaus hebt.
In de tomatensaus basis gebruik je de volgende ingrediënten:

Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl
Meer recepten van Rob Rollenberg
Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl
Meer recepten van Rob Rollenberg
1 | kg | tomaat |
2 | stuk | gele ui |
4 | stuk | wortel |
1 | stuk | rode paprika |
1 | stuk | knoflook |
150 | ml | groentebouillon |
100 | ml | rode wijn |
1 | snufje | zout en peper |
Grote kookpan |
Energie | 132.8 kcal |
Vet | 0.9 g |
- verzadigd | 0.1 g |
Koolhydraten | 25.1 g |
- suikers | 14.0 g |
Vezels | 6.7 g |
Eiwit | 4.0 g |
Ontvel de tomaten door aan de onderkant een kruisje te snijden en leg ze 30 seconden in heet water en vervolgens een minuut in ijskoud water. Hierdoor je gemakkelijk de tomaten ontvellen.
Maak de groentes schoon en snij deze allemaal klein.
Begin met het fruiten van de ui en wortels oftewel doe ze in een pan met olijfolie die op een laag vuurtje staat met een goede snuf zout. Doe er vervolgens de paprika bij.
Als de ui glazig is doe dan de tomatenpuree erbij en de knoflook. Blijf af en toe roeren.
Na een minuut of 3 mag de rode wijn erbij of de bouillon en laat deze even inkoken.
Doe nu de in stukken gesneden gepelde tomaten in een pan en laat het geheel een minuut of 20 à 30 zachtjes koken.
Toevoegingen aan de basissaus
Natuurlijk kun je de saus nu gebruiken als tomatensaus, maar om hem nog lekkerder en eventueel gezonder te maken kun je nog wat kruiden, groente of vlees toevoegen. Wat je zoal kan toevoegen zal ik hieronder opsommen. Natuurlijk kan het zijn dat ik het één en ander mis, maar d'r is natuurlijk ook veel mogelijk. De saus hoeft natuurlijk niet iedere keer hetzelfde te zijn. Datgene wat je kiest kan afhangen van je budget, van datgene wat je nog in de koelkast hebt liggen, van je smaak of de productkeuze afhankelijk van het seizoen (seizoenseten is vaak goedkoper, lekkerder en duurzamer, want de producten komen voor het grootst gedeelte uit Nederland)
Kruiden
Gebruik één van de onderstaande kruiden of een combinatie, maar niet allemaal tegelijk. Gebruik het liefst verse kruiden, die niet alleen smaakvoller zijn, maar ook nog eens gezonder. In verse kruiden zitten veel meer vitamines en mineralen. De meeste van onderstaande kruiden kun je ook in je tuin of je balkon planten in een mand.
- Basilicum (de blaadjes op het laatst toevoegen, eventueel de steeltjes samen fruiten met de ui)
- Rozemarijn (doe 2 takjes in de saus en vis de takjes aan het einde van de kooktijd uit de saus)
- Tijm (hetzelfde als de Rozemarijn)
- Laurierblaadje (hetzelfde als de Rozemarijn, maar dan 1 groot blaadje of 2 kleine eventueel kun je de Rozemarijn, Tijm en laurierblaadje samen in de saus doen)
- Peterselie (platte of gekrulde beide lekker)
- Oregano (alleen de blaadjes gebruiken)
- Gedroogde paprikapoeder (voor wat meer pit)
Groente
Ongetwijfeld zal ik het één en ander missen, maar toch een korte opsomming. Ik hoef denk ik niet uit te leggen, dat groente gezond zijn. Vul de saus aan met één van onderstaande groente. In de winter zou ik kiezen voor een wat voller saus. In deze maanden hebben we immers meer energie nodig om ons lichaam warm te houden.
- Bleekselderij
- Courgette
- Venkel (voor een anijssmaak)
- Prei
- Lente-ui (voor een scherpere smaak)
- Broccoli (erg gezonde groente, let op dat je de broccoli meteen mee laten koken wanneer de tomaten erin gaan)
- Doperwten (past mooi bij de lente/zomer)
- Witte bonen (of andere bonen, dit maakt de saus wat voller)
- Aubergine (zeker geen verkeerde keuze)
- Spinazie (doe de spinazie op het laatste moment erbij of doe het rauw bij de je pasta)
- Paddenstoelen (champignons, kastanje of gemixt, op allerlaatste moment erbij doen)
- Bloemkool
- Pastinaak (een vergeten groente kan er ook zeker bij)
- Sperziebonen
- Kikkererwten (wanneer je een vegetariër bent een goede eiwit leverancier)
Vlees
Noodzakelijk in een tomatensaus? Nee zeker niet, maar het kan wel zorgen voor een smaakvollere tomatensaus. Eet je al regelmatig (meer dan drie keer in de week) vlees dan zou ik het weglaten of iets nemen als salami of parmaham. In een verpakking zit meestal 100 gram vlees en van de saus kun je met een normaal gezin (2x ouder, 2x kind) er twee maal van eten.
- Gehakt(ballen)
- Salami
- Alle soorten ham
- Spek