Overzicht van ingredient
Groente

Bieslook

Geplaatst op 21 januari 2024 door Rob Rollenberg

Voedingswaarde (per 100 gram)
Energie30 kcal
Vet0.73 g
- verzadigd0.15 g
Koolhydraten4.35 g
- suikers1.85 g
Vezels2.5 g
Eiwit3.27 g
Bewaaradvies

Nog geen bewaaradvies toegevoegd voor dit ingredient

Portret van Rob Rollenberg
Artikel van Rob Rollenberg

Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl

Meer recepten van Rob Rollenberg

Introductie

Bieslook, wetenschappelijk bekend als Allium schoenoprasum, behoort tot de familie van de look, waartoe ook ui, knoflook en prei behoren. Het is een meerjarige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Europa, Azië en Noord-Amerika. Bieslook wordt gekenmerkt door zijn dunne, buisvormige groene bladeren en milde, uienachtige smaak. Het wordt al eeuwen gebruikt, zowel culinair als medicinaal, en was al bekend bij de Romeinen en Grieken die de plant waardeerden om zijn smaak en vermeende diuretische eigenschappen.

Bereidingswijzen bieslook

  • Garnering: Fijngesneden bieslook wordt vaak gebruikt als garnering voor soepen, salades, aardappelgerechten en omeletten, waaraan het een frisse, lichte uiensmaak toevoegt.
  • Kruidenboter en -sausen: Meng fijngesneden bieslook door boter of roomkaas voor een smaakvolle kruidenboter, of voeg het toe aan sauzen en dressings.
  • Ingeblikte en geconserveerde gerechten: Bieslook kan worden toegevoegd aan ingelegde groenten of crèmespreads voor extra smaak.
  • Koken: Hoewel bieslook meestal rauw wordt gebruikt om zijn delicate smaak te behouden, kan het ook aan het einde van het kookproces aan warme gerechten worden toegevoegd.

Gebruik in de keuken

Bieslook is een subtiele, maar essentiële smaakmaker in de keuken, geliefd om zijn vermogen om gerechten een lichte uiensmaak te geven zonder overweldigend te zijn. Het is een populaire keuze in de Franse keuken, waar het deel uitmaakt van de "fijne kruiden", en in diverse Europese en Aziatische gerechten. Bieslook werkt goed in combinatie met eieren, kaas, aardappelen en vis, en wordt vaak gebruikt in dips, spreads, en als een essentiële component in salades.

Veelgestelde vragen over bieslook

  • Hoe bewaar ik bieslook? Bewaar bieslook in de koelkast, gewikkeld in een vochtige papieren handdoek en in een plastic zak. Voor langere bewaring kan bieslook fijngesneden, in ijsblokjeshouders met water worden ingevroren.
  • Wat is het verschil tussen bieslook en lente-ui? Hoewel beide een milde uiensmaak hebben, zijn lente-uien groter en hebben ze een witte bol aan de basis, terwijl bieslook dunne, holle groene stengels heeft.
  • Kan bieslook in de tuin of binnen worden gekweekt? Ja, bieslook is relatief eenvoudig te kweken en kan zowel in de tuin als binnen in potten worden gekweekt, zolang het maar voldoende zonlicht en water krijgt.
  • Is bieslook gezond? Bieslook is rijk aan vitamines A en C, foliumzuur en antioxidanten, en heeft weinig calorieën, waardoor het een gezonde toevoeging is aan elk dieet.
  • Hoe gebruik ik bieslook in gerechten zonder te overheersen? Voeg bieslook toe aan gerechten net voor het serveren om zijn delicate smaak te behouden. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg naar smaak meer toe.