Overzicht van ingredient
Kruiden en specerijen

Verse Koriander

Geplaatst op 25 februari 2024 door Rob Rollenberg

Voedingswaarde (per 100 gram)
Energie23 kcal
Vet0.52 g
- verzadigd0.01 g
Koolhydraten3.67 g
- suikers-
Vezels2.8 g
Eiwit2.13 g
Bewaaradvies

Nog geen bewaaradvies toegevoegd voor dit ingredient

Portret van Rob Rollenberg
Artikel van Rob Rollenberg

Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl

Meer recepten van Rob Rollenberg

Introductie

Verse koriander, ook bekend als korianderblad of cilantro in sommige delen van de wereld, is een kruid met een zeer onderscheidende smaak die vaak verdeeldheid zaait onder mensen. Het behoort tot de familie Apiaceae en is nauw verwant aan selderij, peterselie, en wortelen. Koriander is inheems in regio's die zich uitstrekken van Zuid-Europa en Noord-Afrika tot Zuidwest-Azië. Het kruid wordt wereldwijd gebruikt in een verscheidenheid aan culinaire tradities, waaronder de Latijns-Amerikaanse, Aziatische, en Midden-Oosterse keukens.

Bereidingswijzen verse koriander

  • Verse Toevoeging: Verse korianderbladeren worden vaak als garnering gebruikt om gerechten een frisse en citroenachtige smaak te geven.
  • Sauzen en Dips: Het is een essentieel ingrediënt in sauzen zoals guacamole, salsa verde, en chutneys, waar het een frisse toets aan de gerechten geeft.
  • Marinades: Gehakte koriander kan worden gemengd met olie, citroensap, knoflook, en specerijen voor een aromatische marinade voor vlees, vis, of groenten.
  • Salades: Verse korianderbladeren kunnen aan salades worden toegevoegd voor een kruidige, frisse smaak.

Gebruik in de keuken

Verse koriander is een veelzijdig kruid dat gebruikt kan worden in bijna elk type gerecht. Het voegt een heldere, peperige smaak toe die goed past bij de pittige, zoete, en zure smaken van een gerecht. In de Mexicaanse keuken is koriander bijna onmisbaar in gerechten zoals tacos en burrito's. In de Aziatische keuken wordt het gebruikt in curry's, soepen zoals pho, en in verse lenterollen. In de Midden-Oosterse keuken wordt koriander gebruikt in salades, zoals tabouleh, en in gerechten met lam of kip.

Veelgestelde vragen over verse koriander

  • Waarom smaakt koriander voor sommige mensen naar zeep? Een genetische variatie beïnvloedt hoe sommige mensen bepaalde chemische verbindingen in koriander proeven, waardoor het voor hen een zeepachtige smaak heeft.
  • Hoe bewaar ik verse koriander? Verse koriander kan in de koelkast worden bewaard door de stengels in een glas water te zetten en een plastic zak over de bladeren te plaatsen, of gewikkeld in een vochtige papieren handdoek en in een plastic zak.
  • Kan ik de stelen van koriander gebruiken? Ja, de stelen van koriander zijn eetbaar en hebben veel smaak. Ze kunnen fijngehakt en gebruikt worden in kookprocessen, marinades, of als onderdeel van een kruidenmix.
  • Hoe kan ik koriander in mijn gerechten gebruiken als ik de smaak niet lekker vind? Voor degenen die de smaak van koriander niet waarderen, kunnen alternatieven zoals peterselie, basilicum, of munt soms een vergelijkbaar fris accent aan gerechten geven zonder de kenmerkende smaak van koriander.
  • Kan ik koriander laten groeien uit de zaden? Ja, korianderzaden, bekend als koriander of coriander in het Engels, kunnen worden geplant en gekweekt in een thuis tuin of op een balkon. De plant heeft zonlicht en regelmatig water nodig om te gedijen.