
Havermout vlokken
Geplaatst op 6 februari 2024 door Rob Rollenberg
Energie | 372 kcal |
Vet | 7 g |
- verzadigd | 1.3 g |
Koolhydraten | 58.7 g |
- suikers | 0.7 g |
Vezels | 10 g |
Eiwit | 13.5 g |
Nog geen bewaaradvies toegevoegd voor dit ingredient

Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl
Meer recepten van Rob Rollenberg
Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl
Meer recepten van Rob Rollenberg
Oorsprong
Havermout, wetenschappelijk bekend als Avena sativa, is een graansoort die al duizenden jaren wordt geteeld en geconsumeerd, oorspronkelijk in Centraal-Europa en Scandinavië. Havermoutvlokken worden gemaakt door haverkorrels te stomen en vervolgens plat te walsen. Dit proces behoudt veel van de voedingswaarde van de haver.
Toepassing
Havermoutvlokken zijn een populair ontbijtproduct vanwege hun hoge voedingswaarde en veelzijdigheid. Ze kunnen worden gekookt tot een pap, gebruikt in bakrecepten zoals koekjes en brood, of toegevoegd aan smoothies. Havermout is rijk aan vezels, eiwitten, en bevat diverse vitaminen en mineralen, waaronder magnesium, ijzer en zink.
Gebruik in verschillende keukens
In veel culturen vormen havermoutvlokken de basis voor traditionele ontbijtgerechten. In Schotland bijvoorbeeld is havermoutpap een essentieel onderdeel van het ontbijt. Havermoutvlokken worden ook gebruikt in de Noord-Amerikaanse en Noord-Europese keukens, zowel in zoete als hartige gerechten.
Prominente recepten met havermout vlokken
- Havermoutpap: Een voedzaam ontbijt dat kan worden geserveerd met fruit, noten, en honing.
- Havermoutkoekjes: Zoete koekjes met havermout als hoofdingrediënt.
- Overnight Oats: Een no-cook methode waarbij havermout een nacht in melk of yoghurt wordt geweekt.
Bereidingswijzen havermout vlokken
Nog geen bereidingswijze toegevoegd voor dit ingredient
Gebruik in de keuken
Nog geen voorbeelden van recepten toegevoegd voor dit ingredient
Veelgestelde vragen over havermout vlokken
Nog geen veelgestelde vragen toegevoegd voor dit ingredient