Overzicht van diverse ingredienten
Gezondheid

Voedingsstoffen in onze voeding

Geplaatst op March 4, 2024 door Rob Rollenberg

Voedingsstoffen of nutriënten: wat zijn ze eigenlijk? Veel voedingsstoffen zul je wellicht herkennen, maar het is zeker interessant om er wat dieper in te duiken. Ik hoop dat deze uitleg een goede basis biedt om te begrijpen wat koolhydraten, vetten en eiwitten precies zijn, welke rol ze in ons lichaam spelen, en hoe we micronutriënten zoals mineralen en vitaminen op etiketten kunnen herkennen.

Een volledige uitleg past niet op één A4, dus laten we beginnen met de macrovoedingsstoffen of macronutriënten. Ons lichaam heeft deze in relatief grote hoeveelheden nodig. Tot de macronutriënten behoren:

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten

Daarnaast zijn er de micronutriënten. Deze zijn eveneens belangrijk, maar we hebben er minder van nodig. Enkele voorbeelden zijn:

  • Mineralen
  • Vitaminen

In onze voeding vinden we ook andere stoffen die niet als voedingsstoffen worden geclassificeerd. Sommige zijn gewenst, andere niet. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Water
  • Geur-, kleur- en smaakstoffen (additieven zoals E-nummers)
  • Toxische stoffen (zoals residuen van bestrijdingsmiddelen)

Deze stoffen staan vaak vermeld op voedselverpakkingen. Laten we bijvoorbeeld een pot pindakaas nemen, die bekendstaat als een bron van vezels en mineralen en vitaminen – dat klinkt veelbelovend.

Op de verpakking zie je een lijst van voedingsstoffen; sommige zijn onderverdeeld, zoals bij de vetten. Maar laten we ons eerst verdiepen in koolhydraten.

Lees verder over:

  • Macronutriënten: Koolhydraten, Vetten, Eiwitten, Vezels
  • Micronutriënten: Vitaminen, Mineralen
  • Het lezen van etiketten
Portret van Rob Rollenberg
Artikel van Rob Rollenberg

Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl

Meer recepten van Rob Rollenberg