Bovenaanzicht stoofpan met folder
Review

Review | BK New Vintage braadpan

Geplaatst op February 3, 2024 door Rob Rollenberg

Al enige tijd ben ik op zoek naar de perfecte braadpan, en ik was dan ook enorm blij toen ik van BK de kans kreeg om hun gietijzeren braadpan uit de New Vintage lijn te testen. De pan arriveerde op een vrijdag, te laat om die avond nog te gebruiken, maar op zaterdag kon ik niet wachten om het te inaugureren met een klassiek Belgisch gerecht: stoofvlees met zelfgemaakte friet.

En of het nu door de braadpan kwam, het lekkere stoofvlees (van Hoeveslagerij Leeuwenhorn), het koude weer buiten of gewoon doordat het weekend was; wat was het verschrikkelijk lekker.

Maar goed terug naar de braadpan, want daar gaat deze review over. De braadpan is van het merk BK. Hoewel ik al jaren vrijwel dagelijks naar het logo kijk op mijn kookpannen, wist ik niet heel veel van het merk. In mijn gedachte was het een oerdegelijk Duits merk. Mijn kookpannen zien er namelijk nog als nieuw uit. Maar nee, het blijkt dat BK een Nederlands merk is.

BK-braadpan-1.jpgBK-braadpan-2.jpg

Geschiedenis van de braad- of stoofpan

Sterker nog de (gietijzeren) braadpan is zelfs van Nederlandse komaf uit de 17e eeuw. In het buitenland worden dit soort pannen ook wel de Dutch Oven genoemd. En hoogstwaarschijnlijk ken je wel de emaillen braadpannen? Zwart van buiten, blauw aan de binnenkant. Nou deze braadpannen zijn uitgevonden door BK.

Met deze geschiedenis in gedachte zit je, blijkbaar, dus goed met een braadpan van Nederlandse fabricaat. Ja, ik kan dat zeker niet tegenspreken.

Naast het braadvlees heb ik de braadpan gebruikt voor de bereidingen van uiteenlopende gerechten, zoals een tomatensaus, risotto en paella. Maar ook een grote pan soep is er goed in te bereiden. Ja, daar zijn dit soort braadpannen ook erg handig voor. Eenpansgerechten die de ruimte nodig hebben.

De braadpan uit de New Vintage serie

De pan is gemaakt van gietijzer met een geëmailleerde binnenkant. Zwart van buiten en wit aan de binnenkant. Zijn er ook nog andere kleuren? Nee, die zijn er niet. In ieder geval niet in deze serie, dan moet je een braadpan zoeken uit de Cuisson serie.

BK-braadpan-4.jpgBK-braadpan-3.jpg

Waarom kiezen voor een stoofpan van BK

Ja, waarom eigenlijk niet? Het is niet zo, dat de ene braadpan veel betere specificaties of mogelijkheden heeft dan de andere. Om de kleur? ja dat zou kunnen de welbekende concurrent heeft de stoofpannen in alle kleuren van de regenboog. Dus wanneer dat een belangrijke vereiste is voor jou, dan houdt de zoektocht bij BK op. Daar tegenover staat, dat BK weer een veel gunstigere prijs heeft.

Conclusie

Zou ik de stoofpan van BK aan iedereen aanraden? Ja, zeker. De pan is oerdegelijk, tijdloos in kleur (niet geheel onbelangrijk, want hij gaat generaties lang mee) en de prijs is gunstig. Kortom kopen en lekker gaan stoven!"

Portret van Rob Rollenberg
Artikel van Rob Rollenberg

Hallo, ik ben gek op koken, fotograferen en veel rondom gezondheid. Een mooie combinatie voor deze recepten en gezondheid blog. Ik plaats hier zowel nieuwe recepten, als oud materiaal van mijn vorige website 10xgezonder.nl

Meer recepten van Rob Rollenberg